Wino

Winiarstwo jest niezwykle ciekawym wątkiem historii i krajobrazu kulturowego Słowenii. Mimo ponad 25 wieków tradycji wina ze słonecznej strony Alp nie są powszechnie znane na rynkach światowych, a nawet europejskich. Mało znane są jeszcze słoewńskie wina, tak jak mało kto wie, że w mieście Maribor rośnie najstarsza owocująca winorośl, która ma już 400 lat.
Ale to już niedługo może ulec zmianie, bo słoweńscy winiarze konsekwentnie dążąc do perfekcji w produkcji wina już teraz doprowadzili do tego, że pośród znawców ich produkty zaliczane są do europejskiej czołówki obok wyrobów francuskich, włoskich czy hiszpańskich. Obecnie eksportują oni zaledwie 5% produkcji, prawdopodobnie dzięki statystycznie większemu spożyciu na mieszkańca większemu nawet niż we Włoszech
Słoweńska mapa wina dzieli się na 3 podstawowe regoiny: Podravje, Posavje i Primorje.
Z Podravje pochodzą najsłynniejsze wina białe: Renski rizling, Laški rizling, Šipon, Zeleni Radgonska ranina, silvanec, Rumeni muška, Sauvignon i  Traminec. Wina czerwone: Modra frankinja, Modri pinot i Zweigelt.
Specjałem z Posavje jest  czerwone, wytrawne wino Cviček. Inne gatunki to Rdeča kraljevina,  Žametovka, Modra frankinja, Šentlovrenka,Laški rizling,  Beli pinot, Rizvanec.
Z nadmorskiego regionu Primorje pochodzą wina czerwone: Barbera, Cabernet franc, Refošk, Modri pinot i Merlot. Białe wina to Malvazija, Beli pinot, Sivi pinot, Rebula.

Wyświetlanie 1–9 z 29 wyników